Osto-opas - fitness rullaluistimet
Kun sinulla on etsinnässä fitness rullaluistimet, sinun kannattaa muistaa kolme asiaa: sinun tulee valita n. Yhtä kokoa isommat, kuin normaali kengänkokosi on, pitää silmällä rengaskokoa ja miettiä, haluaisitko pehmeän vai kovan kenkäosan.
Katso oheinen video, jossa me nopeasti opastamme sinut läpi kaikkein tärkeimmistä asioista, jotka sinun tulisi tietää ennen ensimmäistä ostosta.
Fitness rullaluistimet soveltuvat yhtä hyvin niin kuntoiluun kuin leppoisiin rullailuhetkiin. Ne ovat tunnettuja hyvästä istuvuudesta ja käyttömukavuudesta sekä tämän lisäksi ne ovat hengittäviä ja tuntuvat jalassa hyviltä. Fitness rullaluistimet sopivat kaikenikäisille luistelijoille, niin lapsille kuin vanhemmille ihmisille.
Rullaluistimet - terveys ja sosiaalisuus
Rullaluistimet ovat hauska tapa kuluttaa kaloreita samalla, kun nautit raikkaasta ulkoilmasta. Tämän lisäksi rullaluistelu on erinomainen tapa viettää aikaa perheen, kavereiden tai puolison kanssa.
Monet lääkärit jopa suosittelevat rullaluistelua vaihtoehdoksi juoksemiselle, jos sinulla on ongelmia polvien kanssa, sillä rullaluistellessa teet pitkiä, liukuvia liikkeitä jotka ovat hellempiä polville verrattuna iskuihin, joita koet juostessasi. Pääset myös edelleen nauttimaan kauniista luonnonmaisemista.
Fitness rullaluistimet ovat saatavilla useissa eri malleissa sekä kuoseissa, mahdollistaen sen että löydät juuri itsellesi sopivan parin.
Rullaluistimien renkaat
Rengaskoko
Rengaskoon valinta riippuu siitä, kuinka kauas haluat luistella.
- PItkille matkoille (esim. maratonille tai normaaliin harjoitteluun) kannattaa valita isommat renkaat. Tämä tekee nopeuden ylläpitämisestä helpompaa ja käytät vähemmän energiaa. Suosittelemme valitsemaan 90 - 100 mm renkaat, tai jopa 110 mm.
- Lyhyemmille matkoille (esim. kaupungissa luisteluun) kannattaa valita pienemmät renkaat. Tämä tekee luistimistasi helpommin hallittavat ja helpotta pysähtymistä ja kääntymistä. Suosittelemme 80 - 84 mm renkaita.
Renkaan kovuus
Renkaan kovuus ilmoitetaan durometreinä ja se ilmaistaan A-kirjaimella. Fitness rullaluisteluun soveltuva renkaan kovuus on 78-85A.
- Mitä matalampi A-numero, sitä pehmeämmät renkaat ovat
- Mitä korkeampi A-numero, sitä kovemmat renkaat ovat
Renkaan kovuus vaikuttaa käyttöikään, pitoon, nopeuteen ja iskunvaimennukseen.
-
Pehmeämmissä renkaissa on parempi pito ja iskunvaimennus, mutta lyhyempi käyttöikä sekä pienempi nopeus
-
Kovemmissa renkaissa on pidempi käyttöikä sekä suurempi nopeus, mutta vähemmän pitoa sekä iskunvaiemennusta
Tutustu Opas renkaisiin-artikkeliin, jos haluaisit lukea lisää rullaluistimien renkaista.
Laakerit
Jotta rullaluistimet toimisivat optimaalisesti, on tärkeää pitää hyvää huolta laakereista. Tämä tarkoittaa:
- Vältä vettä sekä kosteutta niin paljon kuin mahdollista
- Vältä hiekkaa sekä likaa
Laakerit ovat komponentti, jotka sijaitsevat renkaan sisällä ja vaikuttavat renkaan kääntymiseen. Me SkateProlla tyypillisesti määritämme laakerit ABEC-luokituksen mukaan, joka määrittää laakerin tarkkuuden.
- Mitä korkeampi ABEC-luokitus, sitä tarkempi ja kitkattomampi laakeri on - tämä tekee nopeuden ylläpitämisestä helpompaa ja parantaa rullausta
Suosittelemme ostamaan laakerit tunnetulta valmistajalta pelkkään ABEC-luokitukseen keskittymisen sijaan, sillä laakerin laatu ei määräydy ABEC-luokituksen mukaan, vaan muodostuu useista yhteenlasketuista parametreistä. Tämä tarkoittaa että jonkin toisen valmistajan ABEC-5 laakerit saattavat rullata paremmin, kuin toisen valmistajan ABEC-7 laakerit. Jos haluat lukea tarkempia tietoja laakereista, kannattaa tutustua Lisätietoa laakereista-oppaaseen.
Kengät ja sisäkengät
Pehmeä kenkä vs. kova kenkä
Se, valitsetko kovat vai pehmeäkenkäiset rullaluistimet on makuasia.
- Pehmeä kenkä/kuori on yleensä mukavammantuntuinen ja hyvin ilmastoitu
- Kova kenkä/kuori on yleensä vakaampi ja parantaa hallintaa
Sisäkengät
Joihinkin rullaluistimiin on mahdollista ostaa erillinen vuori (sisäkenkä), joka parantaa kenkäosan mukavuutta. Fitness rullaluistimet eivät yleensä kuitenkaan tarvitse erillisiä sisäkenkiä, sillä ne on jo alusta asti suunniteltu olemaan hyvin mukavantuntuisia - ja ne ovat tästä tunnettuja.
Miesten ja naisten rullaluistimet
Rullaluistimet jaetaan usein miesten ja naisten malleihin, mutta niiden välillä ei ole muuta eroa kuin ulkonäkö, Kuitenkin jotkut valmistajat ovat suunnitelleet malleja, jotka on tarkoitettu nimenomaan naisten tai miesten jaloille. Jos haluat ostaa vastakkaiselle sukupuolelle suunnatut fitness rullaluistimet verkkokaupastamme, olet aina tervetullut ottamaan meihin yhteyttä jos sinulla on jotain kysyttävää.
Koko/Istuvuus
- Lue aina tuotesivulla oleva koko-opas, mikäli sellainen on saatavilla
- Valitse noin yhtä kokoa suuremmat, kuin normaali kengänkokosi on, ellei koko-oppaassa ole neuvottu toisin
- PIdä luistimia jalassa n. 10 - 15 minuuttia. Kokeile niitä vain sisätiloissa siltä varalta, että haluat palauttaa ne.
Sinun tulisi pystyä liikuttelemaan varpaitasi hieman. Varpaiden ei tulisi koskettaa luistimen kärkeä. Jos rullaluistimet puristavat jaloissa jo heti alussa, ne tulevat aiheuttamaan kipua lähtiessäsi pidemmälle lenkille. Muistathan kuitenkin, että kenkäosat venyvät hieman ajan kuluessa, ja jos sinulla pehmeät kengät, ne venyvät enemmän kuin kovat kengät.
Kapeajalkaiset ihmiset valitsevat usein tiettyjä malleja, kuten K2 rullaluistimet sillä ne tuntuvat napakoilta jaloissa. Vastaavasti brändit, kuten Rollerblade ja Powerslide, ovat leveäjalkaisten ihmisten suosimia.
Koska luistimien istuvuus on henkilökohtaista ja yksikään jalkapari ei ole samanlainen, et voi ikinä olla 100 % siitä, istuvatko ensimmäiset rullaluistimesi sinulle täydellisesti. Tämän takia sinun tulee sovittaa niitä - kuten normaaleja kenkiä. Muistathan hyödyntää myös koko-oppaita - niiden avulla pääset jo pitkälle.
Kiinnitys - soljet ja nauhat
FItness rullaluistimet on usein varustettu sekä solki- että nauhakiinnityksellä. Joissakin malleissa saattaa jopa olla erityinen vaijerikiinnitys, jossa rullaluistin kiristetään nuppia kääntämällä. Soljet ovat nopeammat kiinnittää kuin nauhat ja ne on helpompi säätää joka kerta samalla tavalla. Nauhojen avulla voit kuitenkin kiristää kenkää eri tavalla, pitkin jalkaa.
Mutta valitsitpa soljet tai nauhat, kyseessä on makuasia. Kaikkein tärkeintä on, että valitset rullaluistimet jotka istuvat jaloissasi hyvin, jotta saisit täyden ja optimaalisen kontrollin.
Jarru
Useimmissa rullaluistimissa jarru on asennettu valmiiksi paikoilleen. Voit vaihtaa jarrun paikkaa toiseen rullaluistimeen, jos haluaisit jarrun olevan toisessa jalassa. Ja koska jarru on käytössä kuluva osa, suosittelemme ostamaan varajarrun jo heti alussa.
Näin sinulla on aina käyttövalmis jarru ja sinun ei tarvitse rullaluistella ilman jarrua. Tunnetuilta valmistajilta on tosin saatavilla jarruja samaan malliin pitkiäkin aikoja.
Kiskot
Usein fitness rullaluistimet on varustettu alumiinisilla kiskoilla, jotka ovat jäykemmät ja vakaammat, tarjoten näin paremman voimansiirron verrattuna nylon/komposiittikiskoihin. Jos sinulle on tärkeää viilata sekunteja pois kierrosajastasi, sinun kannattaa tällöin valita alumiinikiskot. Mutta jos rullaluistimet tulevat kuntoiluun ja leppoisiin lenkkeihin, ei ole väliä millaiset kiskot valitset.
Rullaluistelusuojat
Suosittelemme aina käyttämään sertifioituja suojavarusteita. Tästä johtuen löydät ainoastaan suojia, jotka on sertifioitu EN 1078 normien mukaan. Sen lisäksi suurin osa varusteistamme on luistelijoiden testaamia.
Minimisuosituksemme on kypärä, sillä se tarjoaa lisäsuojaa takaraivolle sekä rannesuojat, koska käsiä käytetään usein kaatuessa.
Suojavarusteet eivät pelkästään suojaa sinua, mutta voivat myös antaa sinulle turvallisuudentunteen, jonka ansiosta saat lisää itsevarmuutta kokeilla erilaisia asioita ja opit nopeammin. Ja jos kaadut, se ei satu läheskään yhtä paljon kuin jos kaatuisit ilman suojavarusteita.
Tutustu laajaan suojavarustevalikoimaamme
Ja jos sinulla on jotain kysyttävää, olet aina tervetullut ottamaan meihin yhteyttä. Asiakaspalvelumme on aina valmis auttamaan :)