Leijalaudat
Surffaa aaltoja leijalaudalla
Oikean leijalaudan eli kitelaudan löytäminen on olennaista surffauskokemuksesi kannalta. Kuitenkin, koska lautatyyppejä on niin paljon erilaisia, sopivan laudan löytäminen voi olla hieman hämmentävää aloittelijoille. Tässä kerromme sinulle kaksi tärkeintä asiaa, jotka on otettava huomioon, kun hankit leijalautaa: koko ja tyyli.
Minkä kokoisen kitelaudan tarvitsen?
Koon suhteen sinun on otettava huomioon pituus sekä leveys. Yleisesti ottaen mitä painavampi olet, sitä suurempi lautasi pitäisi olla. Keskimääräinen laudan koko on 135–145 cm pituudeltaan ja noin 40–46 cm leveydeltään. Tämän kokoinen lauta on ihanteellinen lajin uusille tulokkaille, jotka painavat noin 70-85 kg (154-187 lb).
Kuitenkin, myös taitotasosi, sääolosuhteet ja haluttu ajotyylisi määrittää, minkä kokoinen lauta sinun kannattaa valita. Jos esimerkiksi surffaat tavallisesti vaikeissa olosuhteissa, sinun kannattaa valita lyhyempi lauta, jonka pituus on noin 127–135 cm.
Leijalautatyypin valitseminen
Markkinoilla on valtava valikoima leijalautoja, jotka sopivat kaikille taidoille ja tyyleille. Yleisesti ottaen kuitenkin suurin ero on twintip- ja directional leijalaudoilla.
Twintip-leijalaudat
Twintip-lauta on yleisin ja universaalein leijalautatyyppi. Twintip tarkoittaa, että lauta on muotoiltu identtisesti molemmista päistä, joten sillä voi ajaa vedessä molempiin suuntiin. Se on rakenteeltaan samanlainen kuin wakeboard, ja siinä on yleensä jalkaremmit ja pehmusteet. Tämän tyyppistä lautaa voidaan käyttää käytännössä kaikissa leijalautalulajeissa ja se sopii erityisen hyvin freestyle-, freeride- ja wakestyle -lautailuun. Leijalautailu on yleensä helpompi oppia käyttämällä twintip-lautaa.
Directional leijalaudat
Tämän tyyppinen leijalauta näyttää paljon klassiselta surffilaudalta. Ne tulevat yleensä ilman remmejä ja surffilaudan tavoin ne on suunniteltu aalloilla ratsastamiseen. Vaikka et ehkä pysty saavuttamaan niin suuria nopeuksia tasaisessa vedessä, directional-laudat sopivat erinomaisesti carvingiin ja tiukkoihin käännöksiin. Se vaatii myös erilaista asentoa kuin twintip, sillä paino asetetaan enemmän etujalalle takajalan sijaan.
Jos haluat tietää lisää laudoista ja muista tarvitsemistasi leijalautailuvarusteista, siirry oppaaseemme Kitevarusteita ostaessasi.