Kitevarusteita ostaessasi
Keskeisimmät varusteet leijalautailussa ovat leijalauta ja itse leija. Täältä löydät hyödyllistä tietoa liittyen näiden varusteiden hankintaan.
1. Leija
Leijojen muoto, koko ja rakenne vaihtelevat. Leijojen päätyypit ovat Bow leijat, Delta leijat, C- Leijat ja Hybrid leijat. Jokaisella näistä on omat erityispiirteensä ja sopivat näin ollen erilaisiin oloisuhteisiin. On tärkeää, että selvität hieman niitä tuulioloja joissa tulet todennäköisesti lajia harrastamaan sillä tuulen voimakkuus on keskeinen leijaan vaikuttava tekijä. Esimerkiksi, isommat leijat ovat sopivia kevyempiin tuulin, kun taas pienemmät leijat toimivat kovemmalla tuulella.
Alempana oleva taulukko sisältää kaksi termiä joiden merkitystä selitämme tarkemmin. Kyseessä olevien termien merkitys on tärkeä ymmärtää, sillä ne luovat oleellisen eron leijojen välille.
Bridle on systeemi joka on osa leijanaruja ja se kiinnittyy leijan etureunaan. Leijasta riippuen bridle voi olla muodostettu hieman eri tavoilla. Leijan etureunaan kiinnittyneenä se näyttää ensin hieman hämähäkin verkolta ennen kuin narut kerääntyvät yhdeksi naruksi, joka taas kiinnittyy puomista tuleviin naruihin. Bridle on käytännössä systeemi joiden avulla hallitset leijaa ja sen voimankeruuta. Esimerkiksi, C-Leijat joissa tätä bridle - systeemiä ei ole, omaavat räjähtävän voimankeruun ja niiden avulla voit tehdä todella vauhdikkaita käännöksiä ja looppeja, mutta ne vaativat myös kehittyneempää leijan hallintaa.
Bridle-systeemi taas mahdollistaa voimakkaamman depowerin eli leijan tehon laskemisen verrattuna C-leijaan, jossa systeemiä ei ole. Käytännossä bridlen avulla saat tehtyä leijastasi litteämmän, jolloin tuuli pääsee vaikuttamaan pienempään osaan leijan pinta-alasta vähentäen näin leijan vetävää voimaa.
2. Puomi ja leijanarut
Sinun ja leijan väliin jää puomi ja leijanarut, joiden avulla hallitset leijaa. Sinulla tulee olla ylläsi myös kite trapetsi, jonka yhdistät chicken loopiin eli tehonsäätölenkkiin. Tällä tavoin olet samalla yhdistettynä myös leijanaruihin. Kun kaikki tämä on kunnossa, pystyt kontrolloimaan puomia, leijanaruja ja leijaa.
Puomi ja leijanarut auttavat sinua hallitsemaan leijaa, kääntymään, kiihdyttämään ja hidastamaan vauhtia. Puomin ja leijanarujen kokoonpanoista on eri versioita, mutta yleisin on 4-naruinen puomi. Tässä puomityypissä kaksi keskimmäistä narua kiinnittyvät leijan etureunaan depower- eli tehonsäätösysteemin kautta. Puomin päistä lähtevät narut taas kiinnittyvät leijan kärkiin, ja auttavat sinua ohjaamaan leijaa sekä säätelemään sen tehoa. Leijanarujen oikein kiinnittämistä on helpotettu esimerkiksi leijanarujen bridle- eli punososan värikoodeilla ja eri puolien yhteensopivilla solmuilla.
Jos tarkastelemme puomien rakennetta lähempää, niissä on havaittavissa eroja valmistajasta riippuen. Yleisin ero on depower- eli hätälaukaisusysteemin sijainnissa, joka on siis joko puomin ylä- tai alapuolella. Ensimmäisen kuvan mukaan puomin yläpuolelle sijoitettuna se tarjoaa sinulle vapaamman liikkuvuuden, mutta hätälaukaisu on sinusta kauempana. Puomin alapuolelle sijoitettuna siihen ylettyy helpommin koska se on lähempänä, mutta siihen tarttuminen saattaa vaatia hieman enemmän keskittymistä.
Tässä kohtaa on tärkeää mainita, että kun päätät vaihtaa leijanarut uusiin, sinun tulisi aina varmistaa että hankit omalle leijatyypillesi juuri sopivan pituiset leijanarut. Lyhyemmät/pitemmät leijanarut saattavat vaikuttaa oleellisesti leijasi hallintaan.
3. Leijalauta
Yksi keskeisimmistä varusteista leijalautailussa on itse leijalauta. Kuten monessa muussa lautailulajissa, myös leijalautaan liittyy tiettyjä huomionarvoisia seikkoja:
- Muoto: Lauta voi olla joko twin tip (symmetrinen laudan kärjestä ja kannasta) tai directional (surf laudan kaltainen). Lisäksi, voit valita kulmikkaamman tai pyöreämmän laudan. Kulmikas muoto toimii kantatessa, vastatuuleen ajettaessa sekä popattaessa, kun taas pyöreämpi muoto toimii käännöksissä sekä tarjoaa sulavammat laskeutumiset hyppyjen jälkeen.
- Rocker: Rockerilla tarkoitetaan laudan kaarevuutta kärjestä kantaan. Mitä enemmän rockkeria (eli mitä kaarevampi lautasi on) sitä paremmin se poppaa. Tasaisempi laudan malli taas helpottaa kanttaamista.
- Concave: Concaven lisääminen (laudan pitkien sivujen välisen kaarevuuden syvyys) tuo ajoon tasaisuutta ja laskeutumisiin pehmeyttä.
- Evät: Voit käyttää leijalautaasi evien kanssa tai ilman. Mikäli lisäät lautaasi evät, on hyvä muistaa että suuremmat evät tarjoavat vakautta sekä pienissä aalloissa että kantatessa, sekä helpottavat vastatuuleen ajoa. Pienemmillä evillä lauta taas liukuu pehmeästi halki vedenpinnan.
- Koko: Eri merkeillä on erilaiset kokosuositukset. Yleensä laudan koko määräytyy painosi ja taitotasosi mukaan. Laudan tulisi olla tarpeeksi suuri jotta se kantaa painoasi ja kelluttaa sinua yhdessä leijan vetävän voiman kanssa. Aloittelijoiden on hyvä hankkia hieman suurempi lauta jolloin se kelluttaa paremmin. Myöhemmin kun tunnet olosi laudalla kotoisammakasi ja kiteily taidot ovat hallussa, voit siirtyä lyhyempään lautaan.
4. Oletko aloittelija?
Mikäli vasta aloittelet leijalautailua, varmista seuraavat asiat:
- Valitse juuri itsellesi sopiva leija jossa on hyvä tehonsäätö
- Hanki suojavarusteet (Kypärä, turvaveitsi ja kenties myös kelluttava iskuliivi)
- Osallistu leijalautailun alkeiskurssille (on hyvä saada alkuun muutama ohjattu lautailukerta)
- Löydä leijalautailukamu. On turvallisempaa ja myös hauskempaa lähteä leijalautailemaan yhdessä.