Kiekot
Kiekon on oltava standardinmukainen
Ilman kiekkoa ei ole myöskään jääkiekko-ottelua. Tämä pieni kappale kumia on jääkiekossa kaiken keskiössä, ja vaikka kiekkoja valmistetaankin erilaisin muotoiluin, ovat säännökset virallisen jääkiekko kiekon suhteen hyvin tiukat. Virallinen standardikoko kiekolle on seuraava: kiekko on 25 millimetriä paksu, halkaisijan pituus on 76 millimetriä ja kiekko saa painaa 156 - 170 grammaa. Jos kiekko eroaa mitoiltaan edellä mainituista lukemista, sitä on turha käyttää harjoitellessakaan, sillä jääkiekko-otteluissa on kuitenkin käytössä standardikokoiset kiekot.
Mistä kiekko koostuu?
Klassisen kiekon materiaali on vulkanisoitua kumia. Kumi käy läpi kemiallisen käsittelyn, jonka ansiosta se kestää kovaa kulutusta ja iskuja. Tämän lisäksi kiekon sisältä ei löydy mitään muuta, ei metallia, hiekkaa tai muitakaan materiaaleja. Vulkanisoitu kumi yksin on materiaalina kestävää ja takaa kiekolle pitkän käyttöiän.
Ennen ottelua tai harjoituksia kiekko yleensä altistetaan jäätävän alhaisille lämpötiloille. Tämä toimenpide vähentää kiekon pomppivuutta ottelun tai treenien aikana.
Mitä tapahtui "firepuckille"?
Jotkut meistä saattavat vielä muistaa niin kutsutun firepuck - kiekon, joka ilmestyi jääkiekkoareenoille 1990 - luvun alussa. Firepuck oli valmistettu eri materiaalista kuin klassinen kiekko, ja sen tarkoituksena oli tehdä itse kiekosta näkyvämpi, jolloin kiekon liikkeiden seuraaminen television välityksellä olisi ollut helpompaa.
Kävi ilmi, että samalla kun se ei kuitenkaan tarjonnut mainittavaa lisähyötyä televisiosta lajia seuranneille katsojille, myös kiekon käyttöikä oli lyhyempi kuin perinteisen kiekon. Lisäksi kiekon materiaali sai sen pomppimaan herkemmin, josta johtuen maalivahtien oli vaikeampi saada sitä kiinni. Tästä syystä jääkiekkomaailma näkikin merkittävän nousun tehtyjen maalien määrässä sinä ajanjaksona, jolloin firepuck oli käytössä.