Kuinka valmistautua Vasaloppetiin ja menestyä
Harkitsetko osallistumista maailman vanhimpaan ja suurimpaan maastohiihtokilpailuun? Puhuimme 11 kertaa Vasaloppetiin osallistuneen hiihtospesialistin Bo Jensenin kanssa siitä miten valmistautua tapahtumaan.
Joka vuosi maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 15.800 maastohiihtäjää Bo Jensen mukaan lukien seisovat malttamattomina lähtöalueen ladulla ja odottavat legendaarisen 90 kilometrin hiihtokilpailun starttia. Hetkeen tiivistyy usean kuukauden rankka harjoittelu, omistautuminen ja valmistautuminen.
Seuraavassa Bon parhaat vinkit kuinka valmistautua vuoden 2018 Vasaloppetiin:
Hankkiudu kuntoon
Jos harrastat jo hölkkäämistä, pyöräilyä tai kenties rullaluistelua, olet jo hyvällä alulla. Sinun tulee silti myös hiihtää jonkin verran oppiaksesi tekniikan ja totuttaaksesi kehosi maastohiihtoon.
“Suosittelisin, että sinulla olisi noin 300 kilometriä maastohiihtokokemusta alla ennen Vasaloppetia”, sanoo Bo. Hän huomauttaa, että monet ensikertalaiset osallistuvat kisaan ennakkoon pienemmällä määrällä hiihdettyjä kilometrejä.
Jos olet onnekas ja asut alueella, jossa on lunta syksyllä ja talvella, silloin kannattaa lähteä ulos ja hiihtämään. Bo suosittelee Fischer Twin Skin Carbon IPF Classic Race suksia jotka ovat voiteluvapaat. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse hallita erityistaitoja pitovoitelun suhteen.
Skin suksissa on mohair karva, joka takaa hyvän pidon ja hyvän luiston eteenpäin jopa jäisellä tai nuoskalumella. Pitokarva toimii täydellisesti myös korkeammissa lämpötiloissa kun maassa on tuoretta lunta, jolloin perinteisten maahtohiihtosuksien pohjiin yleensä muodostuu harmillisia jääpaakkuja.
“Skin sukset ovat oikea valinta monille hiihtäjoille. Ne eivät vaadi paljonkaan valmisteluja ennen ladulle lähtemistä. Ota sukset ulos säilytyksestä ja olet valmis ladulle ”, sanoo Bo.
Katseletko ikkunasta miettien miksei lumi ole jo satanut, tai asutko maassa jossa ei ylipäätään sada lunta usein? Älä huoli, on olemassa useita tapoja joilla päästä ajoissa kuntoon Vasaloppetia varten.
“Tee itsellesi palvelus ja hanki pari rullasuksia. Niillä pääset lähimmäksi maastohiihtoa ilman lunta. Perustekniikat ovat samat, sekä rulla- että maastohiihto ovat erinomaista treeniä sydän- ja verisuonijärjestelmälle ja kaikille kehon suurimmille lihasryhmille. ”, sanoo Bo.
Vaikka rullahiihto onkin mahtava tapa maastohiihtää ympäri vuoden, Bo muistuttaa kuitenkin, että sinun tulee silti hankkia oikea pari varsinaisia maastohiihtosuksia ennen kuin osallistut Vasaloppetiin.
“Suksen ja lumen välillä on erilainen luisto kuin rullasuksen ja asfaltin välillä. Lisäksi, hallittavuus on erilainen koska maastohiihtosukset ovat pidemmät kuin rullasukset”.
Ovatko viikkosi kiireisiä? Älä murehdi, voit tehdä lyhyitä kovatehoisia lenkkejä, joiden päätarkoituksena on intervallitreeni. Pitkät lenkit voit säästää viikonlopulle, jolloin sinulla on aikaa ja tällöin treenien keskiössä on tekniikan ja cardion vahvistaminen.
Seuraavassa voit lukea lisää mitä pitää ottaa huomioon rullasuksia hankittaessa. Ja muista täydentää hiihtoa myös lihas- ja keskivartalon harjoittelulla.
Opi kuinka valita oikeat maastohiihtosauvat, monot ja vaatetus, ja nappaa kaikki Bon salaiset vinkit kuinka selvitä Vasaloppetista sarjan “Kuinka valmistautua Vasaloppetiin ja menestyä" osassa 2.