Ostaessasi SUP lautaa
SUP on lyhenne englanninkielisestä termistä 'stand-up paddling', ja se on yksi nopeimmin kasvavista vesiurheilulajeista. Jos harkitset laudan hankkimista, tästä oppaasta löydät muutamia harkitsemisen arvoisia asioita. Löydät tietoa sekä kovista SUP laudoista että ilmatäytteisistä laudoista.
1. SUP lautojen tyypit
Kuten useimpien urheiluvarusteiden kohdalla, ensimmäinen asia joka tulisi tietää on, miten käytät lautaa sinulle soveltuvan laudan määrittämiseksi . Laudoista on olemassa muutama päätyyppi - surf SUP laudat, allround, Flatwater (touring) sekä race SUP. Niistä johdettuina on myös saatavilla eri variaatioita, kuten allround windsurf SUP laudat tai Yoga laudat, jotka ovat käytännössä leveämpiä ja pidempiä versioita allround laudoista.
- Surf SUP laudat ovat normaalisti lyhyempiä kärjestä ja kannasta, lisäksi niissä on enemmän rockeria (käyrä kärki sekä kanta) kuin muissa laudoissa. Tämä tekee laudasta ohjailtavamman, helpottaen näin aalloilla ratsastamista. Kuitenkin, se tarkoittaa myös sitä, että nämä SUP laudat eivät ole yhtä vakaita, ja niiden ohjaaminen on vaikeampaa tyynessä vedessä.
- Allround laudat ovat yleensä leveämpiä, pidempiä sekä paksumpia kuin surf SUP laudat. Kuten nimikin jo kertoo, laudat soveltuvat täydellisesti allround käyttöön ja sallivat aloittelijan tutkia suppauksen eri puolia. Ne ovat vakaita ja liukuvat helposti tyynessä vedessä, mutta niissä on myös kohtalainen rocker aallokkoja varten. Jos etsit ensimmäistä SUP lautaa, allround on hyvä valinta.
- Flatwater lauta (tunnetaan myös touringina) on suunniteltu melottavaksi tyynessä vedessä, ilman aaltoja. Voit käyttää niitä myös merellä liikkumiseen, jos olosuhteet ovat sopivat. Niiden rakenne on optimaalinen veden läpi leikkaamiseen ja sulavampaan liukumiseen, terävämmän kärjen sekä kannan ansiosta. Ne ovat tarpeeksi leveitä aloittelijoille tasapainon säilyttämiseksi, mikä tekee niistä hyviä vaihtoehtoja ensimmäiseksi SUP laudaksi, jos et halua jahdata aaltoja.
- Race laudat, ovat vielä pidempiä ja myös niissä on terävä kanta sekä kärki, mutta ne ovat kapeampia, jotta nopeuden saaminen olisi helppoa. Nämä laudat eivät normaalisti sovellu aloittelijoille, sillä tasapainottelu voi olla hyvin haastavaa.
2. Laudan koko - pituus ja voluumi
Oikean lautakoon löytämisessä on kaksi avaintekijää, voluumi ja pituus. Voluumi (litroissa) kertoo laudan kyvystä kellua, kun sen päällä on painoa, ja se lasketaan painosi perusteella. Mitä suurempi voluumi, sitä enemmän painoa lauta voi kantaa. Aloittelijan tulisi normaalisti valita suuremmalla voluumilla oleva lauta, lisävakauden ja kelluvuuden saamiseksi.
Käytännössä sääntönä on, että yksi voluumilitra korvaa yhden litran vettä, ja vastaavasti luo yhden kilon noston. Tamä kertoisi, että yhden litran voluumilla varustettu lauta kantaa/nostaa yhden kilon painoa. Aloittelijoita suosittelemme tuplaamaan litrojen määrän suhteessa painoon. Esimerkiksi, jos henkilö painaa 88 kg, hänen kannattaa valita lauta, jonka voluumi on noin 176 litraa.
Seuraava askel on määrittää pituus. Pituus (mitataan jaloissa ja tuumissa - esim. 10'8" luetaan 10 jalkaa ja 8 tuumaa) riippuu siitä, minkä tyyppisen laudan olet valinnut (surf, flatwater, allround, race) sekä painostasi. Pidemmät laudat ovat nopeampia ja vakaampia, kun taas lyhemmät laudat ovat ohjailtavampia. Joka tapauksessa, varmista että valitsemasi lauta sopii painollesi. Normaalisti jokaisella tuotteella sekä valmistajalla on omat suosituksensa painon suhteesta pituuteen.
3. Pumpattava vai kiinteä lauta?
Ostaessasi SUP lautaa sinulla on myös mahdollisuus valita joko kiinteä tai pumpattava lauta. Kiinteät laudat on valmistettu erilaisista materiaaleista, kuten vaahdosta, lasikuidusta, kevlarista, puusta ja muovista. Kiinteiden lautojen kaikkein yleisin rakenne on valmistettu vaahdosta, joka on päällystetty epoksissa ja lasikuidulla. Tämä tekee niistä hieman hauraampia verrattuna pumpattaviin SUP lautoihin.
Pumpattavat SUP laudat valmistetaan kerrostetusta PVC-muovista, jossa on kudottuja kuituja, jotka yhdistävät pohjan ja päällyskerroksen jota kutsutaan drop-stitch rakenteeksi. Niiden mukana kuljettaminen on helpompaa, ja ne eivät vaadi paljonkaan säilytystilaa, mutta ovat silti melko vankkoja. Sen lisäksi pumpattavat (iSUP) laudat ovat hyvin kestäviä verrattuna kiinteisiin lautoihin, ja täydellisiä aloittelijoille. Voit nähdä molempien edut alapuolella olevasta taulukosta.
4. Mela
Kun puhutaan suppauksesta, emme voi ohittaa melaa oleellisena osana varustusta. Mela koostuu kahvasta, varresta ja lavasta. Tärkein harkittava asia melaa valitessa on sen pituus ja lavan koko.
Melan koon ymmärtämisen helpottamiseksi voit verrata sitä pyörän vaihteisiin. Jos haluat pyöräillä kauemmas, valitset pienemmän vaihteen, joka ei ole niin raskas ja antaa sinulle kääntymisvauhtia. Jos sinun tarvitsee kiihdyttää, vaihdat suuremman vaihteen. Se tuntuu raskaammalta, mutta antaa sinulle välittömän, voimakkaan työnnön. Sama asia pätee SUP lapoihin.
Suuremmat melat antavat voimakkaammat vedot, mikä vastaavasti korvaa enemmän vettä, saaden sinut melomaan tehokkaammin. Niitä suositaan aalloilla surffaillessa, sillä ne antavat vakautta ja voimakkaampia vetoja yrittäessäsi tavoittaa aaltoa. Pienemmät lavat soveltuvat paremmin touringiin ja allround suppaukseen, jossa melotaan pitkiä aikoja. Pienet, tai medium kokoiset lavat ovat hyviä aloittelijoille, sillä ne eivät vaadi niin paljon voimaa.
Melan pituus määritetään valitsemasi SUPin tyypistä sekä pituudestasi. Melan tulisi aina olla sinua pidempi, ja se, kuinka monta tuumaa lisäät pituuteesi, riippuu suppaustyylistä. Esimerkiksi, jos harrastat surf suppausta, voit lisätä noin 7 tuumaa. Jos taas kilpailet, voit lisätä jopa 11 tuumaa. Jos käytät lautaa sekä surffaukseen että flatwateriin, sinun tulisi joko ostaa kaksi erillistä melaa tai yksi säädettävä, erityisesti jos haluat jakaa SUP lautasi perheesi ja ystäviesi kanssa.
Kuten mainittu, voit hankkia joko kiinteän melan, joka sopii tiettyyn käyttötarkoitukseen, ja jotka ovat kehittyneiden suppaajien suosiossa, sillä he tietävät omat mieltymyksensä. Säädettäviä meloja on saatavilla 2-osaisina ja 3-osaisina. Kaikkein yleisin on 2-osainen, kun taas 3-osaisia käytetään pääsääntöisesti pumpattavissa SUP laudoissa.
5. Evät
Lopuksi, SUP lautojen evät antavat sinun säätää perusajo-ominaisuuksia. Tähän pätee sama nyrkkisääntö, kuin itse lautaan: isommat ja leveämmät evät tarjoavat enemmän vakautta, kun taas pienemmät lisäävät ohjailtavuutta.
Evät ovat normaalisti irrotettavia ja helposti vaihdettavissa. Niitä on saatavilla erilaisina, mutta päätyypit ovat:
- Yksittäinen evä - ei hidasta juurikaan lautaasi meloessasi (johtuen painosta ja suuremmasta kitkasta veden pinnassa). Tämä kokoonpano on hyvä flatwater suppaukseen.
- 3-eväinen kokoonpano tarjoaa suoran linjan flatwaterissa, ja samalla hyvän kontrollin surffatessa. Kaikki kolme evää ovat normaalisti melkein samankokoisia.
- 2+1 eväkokoonpano sisältää myös kolme evää, mutta keskievä on suurempi kuin kaksi sivuilla olevaa evää. Tätä kokoonpanoa suositaan surf suppauksessa.
Pumpattavissa SUP laudoissa voi myös olla mikä tahansa yllä mainituista evätyypeistä. Ainoa ero on, että niissä käytetään joko irrotettavia semi-rigid eviä tai joustavia kumieviä, jotka kiinnitetään lautaan. Voit myös käyttää pumpattavaa lautaa ilman eviä, jos haluat seurata joen virtausta.
joten tiivistettynä, ennen SUP laudan hankkimista kannattaa harkita:
- Millaista suppausta aiot harrastaa
- Laudan koko suhteessa voluumiin ja pituuteen
- Kiinteä vai pumpattava lauta
- Melan kokoa sekä eväkokoonpanoa