Ostaessasi skimboardia
Skimboarding (liu'utaan rantaviivaa pitkin litteällä laudalla) kasvattaa suosiotaan. Mutta älä anna yksinkertaisen ulkonäön huijata - on monia seikkoja, joita tulisi harkita ennen kuin ostat skimboardin.
1. Laudan tyyppi - vaahto vs. puu
Skimboardeja on kahta päätyyppiä, perustuen niiden rakenteessa käytettyyn materiaaliin - vaahto tai puu, ja vaahtoydinlaudat. Vaahtoydinlaudoissa on sandwich-rakenne, jossa vaahtoydin sijaitsee epoksi- ja lasikuitukerrosten välissä. 'Sandwich laudat' ovat korkealaatuisia tuotteita, jotka ovat hauraampia, hyvin kelluvia ja soveltuvat isompiin aaltoihin/skimmaukseen. On olemassa myös 100 % vaahtomuovilautoja, jotka ovat leikkisämpiä, erittäin kelluvia sekä oivallisia vapaa-ajan käyttöön sekä lapsille. Tämä tyyppi kuitenkin on tyypillisempi bodyboardeille, joten jos etsit hauskaa lautaa lapsellesi, kannattaa tutustua bodyboard-osioomme.
On myös erilaisia variaatioita, kuten esimerkiksi hiilikuitulaudat, mutta ne ovat ammattimaisempia ja ovat huomattavasti korkeammalla hintahaitarissa.
Skimboarding jakautuu kahteen kategoriaan: flatland/inland (matalassa, hiekkaisessa vedessä, järvissä, lätäköissä, puroissa ja matalammassa vedessä rantaa pitkin) ja wave skimming (rannassa, jossa aallot rikkoutuvat syvemmässä vedessä).
- Vaahtoydinlaudat ovat yleensä wave skimmaajien suosimia, sillä ne ovat kevyempiä, paksumpia ja joustavampia, mikä sallii niiden kelluvan helpommin aaltojen harjalla; joustavuus ja kelluvuus soveltuvat aaltoileviin olosuhteisiin. Vaahtolautoja käyttävät yleensä keskitasoiset sekä kehittyneet lautailijat, tai lautailijat, joita kiinnostaa aalloilla temppuilu.
- Puulaudat soveltuvat paremmin flatland (myös inland) skimboardingiin. Koska ne ovat painavampia (matalampi kelluvuus), puiset skimboardit uppoavat nopeammin - tämän takia niitä kannattaa käyttää matalassa vedessä. Nämä laudat soveltuvat hyvin aloittelijoille (hinnan ja kestävyyden suhteen) tai ajajille, jotka haluavat tehdä temppuja rampeilla, raileilla jne. jolloin puu on vastustuskykyisempää.
2. Koko
Skimboardisi koko määritellään useiden tekijöiden, kuten pituuden, painon, nopeuden (kuinka nopeasti voit juosta tavoittaaksesi aallon tai slaidata), kokemuksen ja tyylin mukaan.
Nopeus on yksi oleellisista tekijöistä. Mitä suuremman nopeuden voit saavuttaa, sitä enemmän saat kelluvuutta, jolloin skimmaus on helpompaa. Kuitenkin kelluvuus riippuu myös laudan päälle laittamastasi painosta. Mitä isompi lauta, sitä enemmän kelluvuutta saat.
Kokeneet liirtolautailijat suosivat normaalisti pienempiä lautoja, sillä ne ovat ohjailtavampia ja niillä temppuilu on helpompaa.
Vähemmän kokeneet skimboardaajat tarvitsevat kuitenkin isomman laudan, joka tukee painoa, mikä helpottaa liirtolautailua pinnalla, tasapainoilua (isomman jalkatilan ansiosta) ja joka on yleisesti ottaen nopeampi.
3. Kaarevuus (rocker) ja laudan tail
Flatland skimboardit ovat pääasiallisest twintippejä tai symmetrisiä, jolloin nose ja tail ovat samanmuotoiset. Tämä sallii sinun tekevän temppuja molempiin suuntiin. Kaikkein yleisimmät twintip muodot ovat Streamline ja Proto. Streamline muoto on ohjailtavampi, kun taas Proto-muoto antaa enemmän vakautta.
Flatland skimboardit liittyvät enemmän skeittaukseen, sillä niitä käytetään usein temppuihin ja niissä on puinen, kestävä rakenne joka mahdollistaa railien ja esteiden käyttämisen. Nämä laudat ovat täydellisiä heille, jotka haluavat siirtää skeittaustaitonsa veteen.
Laudat, joissa on erilainen kanta ja kärki ovat tyypillisesti wave skimmaukseen. Tällaiset laudat ovat direktionaalisia ja liittyvät enemmän surffaukseen.
Rocker tarkoittaa laudan nosen (kärjen) kaarevuutta. Jyrkempi rocker (kaartuvampi nose) tekee liirtolautailusta aaltoilevassa vedessä helpompaa, mutta voi hidastaa vauhtia. Litteämpi nose matalalla rockerilla on parempi tyyneen veteen, jolloin saat enemmän nopeutta.
Laudan toisessa päässä on tail. Tailista on useita variaatioita, mutta yleisimpiä ovat pintail, squash tail, rounded ja W-tail (swallow tail). Pintail tarjoaa hyvän tasapainon vedessä, kun taas square (sekä W-tail variaatiot) parantavat laudan ketteryyttä, tehden niistä parempia temppukäyttöön.
Valmis?
Nyt siis tiedät mitä tehdä, jotta voisit hankkia tarpeisiisi parhaiten soveltuvan skimboardin:
- Päätä tyyppi ja materiaali
- Valitse oikea koko