Ostaessasi wakeboardia
Oletko valmis wakeboardaamaan? Tässä on nopea ja helppo opas asioista, jotka sinun kannattaa pitää mielessäsi varusteita ostaessasi.
1. Wakeboardingin tyyppi ja flexin määrä
Ensimmäisenä ja tärkeimpänä, sinun tulisi ajatella, minkä tyyppistä wakeboardingiä aiot harrastaa. Wakeboardausta on kahta eri tyyppiä: kaapeliparkki sekä veneen perässä lautailu. Kaapeliparkissa wakeboardaus puhuu puolestaan - sinua vedetään eteenpäin vetovaijerilla. Siinä käytetyt laudat ovat taipuisampia, pohjassa ei ole ominaisuuksia ja evät ovat irrotettavissa (tai niitä ei ole ollenkaan). Veneen perässä wakeboardaus tarkoittaa, että sinua vedetään veneellä, ja tähän suunnitellut wakeboardit ovat jäykempiä (vähemmän flexiä), niiden pohjassa on ominaisuuksia jotka auttavat lautailussa sekä niissä on useita eviä.
Voit myös hankkia hybridilaudan, joka yhdistää kaapeli- ja venewakeboardauksen piirteitä - medium flexillä (pehmeämpi kannasta ja kärjestä, jäykempi siteiden alueella), yksinkertaisella pohjadesignillä sekä irrotettavilla evillä.
2. Pituus
Ehkäpä yksi tärkeimmistä harkitsemisen arvoisista ominaisuuksista on wakeboardin pituus. Pituus määräytyy painosi mukaan, ja jos moni lautailija käyttää samaa lautaa, on parempi valita lauta painavimman käyttäjän mukaan. Alapuolella on suositeltava wakeboardin pituustaulukko painosta riippuen, sekä pikahuomautus ylös/alaspäin menemisestä.
PIdä mielessäsi, että kyseessä on yleinen opas, ja kokosuositukset voivat vaihdella eri tuotteiden välillä.
Tulisiko sinun valita hieman lyhyempi vai hieman pidempi lauta?
Pidemmän laudan hankkiminen on kasvava trendi useiden lautailijoiden (sekä aloittelijoiden että kokeneiden), ja erityisesti kaapeliparkissa lautailevien keskuudessa. Valitsemalla kokoa isomman laudan ajo on helpompaa, antaen paremman boostin. Isommat laudat antavat myös pehmeämmän landauksen, enemmän nopeutta ja paremman kontrollin ensimmäistä kretaa temppuja kokeillessa (johtuen isommasta, vettä koskettavasta pinta-alasta). Ne joustavat paremmin, niissä on suuremmat tasapainopisteet pressejä tehdessä, ja antavat enemmän voimaa ilmatempuissa.
Lyhyemmät laudat ovat helpommin ohjailtavissa, mutta hitaampia ja vaikeampia työntää veden läpi (johtuen pienemmästä, vettä koskettavasta pinta-alasta). Pienemmällä laudalla landaus on vaikeampaa ja tällöin on myös isompi riski nosen veteen uppoamiselle.
3. Rocker
Rocker on yksinkertaisesti laudan kaartuva (taipunut) profiili. Niitä on kahta päätyyppiä: jatkuva ja 3-stage rocker. Kuitenkin hiljattain cambered (samankaltainen kaartuva profiili kuin laskettelusuksissa ja lumilaudoissa) sekä hybridi (sekoitus jatkuvaa sekä 3-stage rockeria) ovat olleet kasvavia trendejä laudoissa.
- Jatkuva rocker antaa pehmeän kaartuvan muodon. Tällaiset laudat tarjoavat tasaisemman ja nopeammin ajon, pehmeämmät landaukset sekä helpon carvingin. Tätä käytetään usein kaaperiparkissa;
- 3-stage rocker profiilissa on kolme erottuvaa tasoa laudan pohjassa. Tämä saa laudan menemään korkeammalla waken tavatessasi. Tämä rocker tekee laudasta kuitenkin hieman hitaamman, sillä se auraa vedessä pikemmin kuin liukuu. Tällainen rocker soveltuu parhaiten keskitasoisille sekä kokeneille lautailijoille, ja se valitaan usein veneen perässä lautailuun.
- Camber rocker on melko uusi muoto laudoissa, ja se jakaa lautailijan painon tasaisemmin, joka automaattisesti vie osan takajalallasi olevasta paineesta, stimuloiden luonnollisempaa asentoa. Jos olet lautaillut jatkuvalla tai 3-stage rockerilla tähän asti, camberiin totuttelussa saattaa kestää hetki.
- Hybrid rockerit ovat kahden ensimmäisen tyypin sekoituksia, pehmeämpi, keskeltä kaartuva ja ylöspäin kaartuvia kärjestä ja kannasta. Tämä muoto on kätevä sekä parkissa että veneen takana.
4. Pohjan muodot
Katseita kääntävän designin lisäksi wakeboardin pohja on saatavilla eri muodoissa, ja ne vaikuttavat laudalla ajoon. On olemassa kolme pääasiallista pohjan muotoa - tasainen, kanavoitu sekä V-muoto spinellä. Sen lisäksi pohjassa voi olla concaveja, jotka ovat erityisiä kuoppia, luoden nostoa ja toimien imua vähentävinä kiihdyttiminä.
- Tasaisessa pohjassa ei ole valettuja eviä tai kanavoita; sen takia laudan kokonaisvaltainen muoto rocker sekä evät vaikuttavat ajoon
- Kanavat toimivat pitkinä, pursotettuina evinä, jotka rikkovat pintajännitteen laskeutuessa; ne auttavat myös ohjaamaan veden virtausta.
- V-muotoinen spine muistuttaa kanavoitua pohjaa, se pehmentää laskeutumisia ja tekee reunalta reunalle siirtymisestä helpompaa (lisätään usein 3-stage rocker lautoihin).
5. Evät
Eviä on kahta päätyyppiä: valetut (pysyvät) sekä irrotettavat. Useimmissa aloittelijatason laudoissa on molempia. Voit myös lautailla ilman eviä (irrottamalla ne) esimerkiksi kaapeliparkissa saadaksesi kaiken irti esteistä ja välttääksesi evän tarttumista slaidatessasi.
Pääasiallisesti, eviä on pitkinä ja lyhyinä, ja pidemmät evät antavat vakaamman ja ennakoitavamman ajon (sopivat aloittelijoille) ja lyhyemmät evät sallivat enemmän liikkumisvapautta sekä irtonaisemman tuntuman vedessä (keskitasoisille ja kokeneille lautailijoille).
6. Reunat
Lopuksi, reunoja tarkastellessa sinun kannattaa pitää mielessäsi, mihin ajotyyliin lautaa aiot käyttää.
Terävät reunat soveltuvat aggressiivisempaan ajoon, jossa veteen tehdään syvempiä leikkauksia ja nopeus on suurempi. Pyöreät reunat soveltuvat vastaavasti rennommille lautailjoille, jotka haluat paremman slaidauksen pinnalla, ja keskittyä pintatemppuihin.
Vaihtelevat reunat sekoittavat suorituskyvyn ja tuntuman sekä terävillä että pyöreillä reunoilla. Tämä on mahdollista lisäämällä kärjen ja kannan terävyyttä (pidon ja leikkausvoiman saamiseksi) ja pyöreämmillä reunoilla laudan keskeltä (sulavampaan tuntumaan).
Tiivistettynä, ennen kuin hankit wakeboardin, mieti seuraavia asioita:
- Lautailun tyyppi ja flexin määrä
- Pituus
- Rocker
- Pohjan muodot
- Evät
- Reunat
Ja muista - muista aina pitää hauskaa vedessä!