Lumilautojen ostaminen
Lumilaudan valitseminen riippuu pääasiallisesti taitotasostasi ja siitä, missä haluat laskea, kuten rinteessä, parkissa tai rinteen ulkopuolella. Muita varteenotettavia tekijöitä ovat kengän kokosi, painosi sekä pituutesi.
Minkä pituinen ja levyinen lumilauta sinun tulisi valita?
- Pituus määritellään käyttömaaston ja lautailijan pituuden mukaan. Nyrkkisääntönä on, että lumilaudan tulisi yltää käyttäjän olkapäiden ja kasvojen puolivälin välimaastoon. Yleisesti ottaen pidemmät lumilaudat ovat tarkoitettu backcountryyn/rinteen ulkopuolelle, kun taas lyhyemmät laudat soveltuvat freestyleen. Näiden väliin osuva lauta on monipuolinen, ja soveltuu all mountain-laskuun.
Aloittelijoille ja lapsille suositellaan yleensä hieman lyhyempää lautaa helpomman sekä hauskemman lumilautailukokemuksen saamiseksi. - Leveys ilmaistaan pääsääntöisesti joko standardina, tai leveänä (wide). Leveitä lumilautoja suositellaan käyttäjille, joiden kengän koko on 44, ja siitä ylöspäin. Poikkeuksena, tämä ei koske leveitä junior lumilautoja.
Lumilauta on kolmea eri tyyppiä
- Twintip: Twintip lumilaudat soveltuvat parkkiin sekä temppuihin, mutta niillä on hauska leikkiä myös rinteessä. Etu- ja takaosa ovat muodoltaan 100 % identtiset, ja siteet on asennettu keskelle, tehden molempiin suuntiin laskusta sekä tempuissa onnistumisesta helpompaa.
- All mountain: All mountain lumilaudat ovat monipuolisimpia lumilautoja. Niiden design muistuttaa twintip lumilautoja muodoltaan, mutta siteet, flex ja tasapainopiste on lähemmäs lumilaudan takaosaa. All mountain lumilauta on sopiva lähes kaikille laskettelijoille, sillä se sopii rinteeseen, parkkiin, sekä rinteen ulkopuolelle.
- Backcountry: Backcountry lumilaudat ovat tarkoitettu syvään puuterilumeen rinteen ulkopuolelle. Backcountry lumilaudan muoto on hyvin samankaltainen kuin surffilaudassa, ja laudan suuri pinta-ala antaa erinomaisen kelluvuuden syvässä lumessa.
Lumilautojen designit
Muoto
- Directional: Suunniteltu yhteen suuntaan laskettavaksi, ja niitä käytetään usein joko rinteessä tai rinteen ulkopuolella. Tällä muodolla on jäykempi design laudan päässä, joka tarjoaa vakautta suurissa nopeuksissa.
- Twin: Laudan etu- ja takaosa ovat identtiset, mikä tekee tästä designistä oivallisen parkkiin sekä temppuihin. Twin-muotoisella lumilaudalla voi laskea molempiin suuntiin.
- Directional twin: Kahden muodon sekoitus, usein suunniteltu all mountain- sekä freestyle-lumilautoihin.
Pohjan design
Baseline (lumilaudan pohja) vaihtelee ja se voi olla joko camber, rocker, tai flat. Lumilaudoissa yleensä yhdistellään näitä designejä, riippuen lumilaudan käyttötarkoituksesta.
- Rocker: Lumilauta kaartuu ylöspäin etu- ja/tai takaosasta, tehden siitä ihanteellisen puuterilumeen sekä helppoihin käännöksiin. Rocker vähentää vastusta, ja tekee lumilaudasta oivallisen parkkiin.
- Camber: Lumilaudan nose ja tail on painettu alas lumeen, mikä lisää kontaktipintaa lumeen sekä antaa paremman kanttipidon.
- Flat: Tarjoaa 100% kontaktin lumen pinnan kanssa, antaen enemmän vakautta kuin perinteinen rocker, sekä helpottaa käännöksiä.