Ostaessasi märkäpukua
Hankkiessasi ensimmäistä, tai seuraavaa, märkäpukuasi, on muutamia tärkeitä asioita, joita tulisi harkita, kuten:
- mihin ja milloin käytät märkäpukua
- paksuus
- design
Märkäpuku on neopreenivaate, joka on tarkoitettu vesiurheiluun, kuten surffaukseen, leijalautailuun, sekä vapaa-ajan harrastuksiin, ja se pitää sinut lämpimänä vedessä. Lasten märkäpuvuissa on usein myös hyvin korkeaa suojausta auringolta ja kylmältä vedeltä tarjoavia kerroksia.
Ihmiset ajattelevat usein, että märkäpuvun tarkoituksena on pitää heidät kuivana, mutta oikeasti se vangitsee puvun sisään ohuen vesikerroksen, jonka kehosi lämmittää.
1. Märkäpuvun tyyppi ja paksuus perustuvat lämpötilaan
Ennen teknisiin yksityiskohtiin syventymistä, mietitäänpä hetki, millaisesta vesiurheilusta olet kiinnostunut. Normaalista märkäpukuja on neljää eri päätyyppiä - hupullinen pitkä, pitkä, lyhyt, sekä hihaton. Ne voivat myös vaihdella, esimerkiksi pitkä märkäpuku lyhyillä hihoilla tai lyhyt märkäpuku pitkillä hihoilla.
Koska märkäpuvun pääasiallisena tarkoituksena on pitää sinut lämpimänä, märkäpuvun tyypin valinta riippuu paljon veden/ilman lämpötilasta, jossa tulet sitä käyttämään. Tuulen hyytävyys on myös asia, joka tulisi ottaa huomioon.
Esimerkiksi tuulta hyödyntävissä urheilulajeissa, kuten surffauksessa, leijalautailussa, leijasurffauksessa tarvitaan paksumpi, lämpimämpi märkäpuku. Sen tulee kuitenkin olla joustava sekä kestävä, jolloin tarvitset laadukkaan märkäpuvun. Aalloilla skimboardaus on samankaltaista. Käytännössä näiden kategorioiden lajeihin on hyvä ajatus ostaa pitkä märkäpuku ensisijaiseen käyttöön, ja pitkä-/lyhythihainen lyhyt märkäpuku varalle.
Toisaalta, sisämaan surffaus tapahtuu lämpimämmissä, rauhallisemmissa vesissä, jolloin isolle märkäpuvulle (wakeboardaus, flatland skimboardays, vesihiihto) ei ole yhtä paljon tarvetta. Ensisijaiseen käyttöön olisi näissä lajeissa hyvä idea ostaa lyhyt (pitkä-/lyhythihainen) märkäpuku ja varalle talvea/kauden ulkopuolelle pitkä märkäpuku.
Suppauksessa ja kajakilla melonnassa käytetään usein hihattomia märkäpukua (tarvittaessa myös tuulta pitävä kerros) johtuen käsien ja hartioiden jatkuvasta liikkeestä, mikä voisi olla hankalaa ja ärsyttävää paksussa pitkässä märkäpuvussa.
Olemme tehneet taulukon, joka helpottaa oikean paksuuden ja märkäpuvun tyypin valintaa riippuen vedestä. On siis hyvin tärkeää, että perehdyt ympäristöön etukäteen.
Pidäthän mielessäsi, että taulukko on suuntaa-antava, ja märkäpuvun valintaan vaikuttaa myös henkilökohtaiset tarpeesi sekä mieltymyksesi. Tärkeintä on, että olosi pysyy mukavana ja sinulla on lämmin!
2. Kuinka tulkita paksuutta?
Lämpötilan soveltuvuuden vaihtelu perustuu aktiivisuustasoon, ulkolämpötilaan ja painoosi. Pidä ne siis myös mielessäsi. UV lycra, joka on mainittu parhaiten soveltuvaksi lämpimimpiin olosuhteisiin, on erityinen auringolta suojaava T-paita, jota voit käyttää suojautuaksesi auringolta.
Kuten huomaat, neopreenin paksuus ei ole aina pyöreä luku. Mutta mitä tarkoittaa se, että se on kirjoitettu kahdella, kauttaviivalla jaetulla numerolla?
Ensimmäinen numero ilmaisee neopreenin paksuuden keskivartalon/lantion alueella, ja kauttaviivan jälkeinen numero ilmaisee neopreenin paksuutta käsissä ja jaloissa. Esimerkiksi 4/3 mm tarkoittaa sitä, että keskivartalon alueella puku on 4 mm paksu ja raajojen alueella 3 mm. Tämän tarkoituksena on pitää keskilämpötilasi mukavalla tasolla ja samalla mahdollistaa käsien sekä jalkojen liikkumisvapaus.
3. Koko ja design.. Kyllä, sillä on väliä.. Paljonkin
Koko
Oikean koon valinta on tärkeää, sillä mitä tiukemmin märkäpuku istuu tuntumatta epämukavalta, sitä eristetympi olet. Hyvin istuvan märkäpuvun tulisi istua kuin toinen iho, sekä pystyä pitämään ohut vesikerros sinun ja puvun välillä (mutta ei liian tiukka, jotta se ei estä verenkiertoa). Testataksesi märkäpuvun istuvuutta vie se veteen, nosta kätesi pään yläpuolelle ja venytä. Sen tulisi venyä hieman, mutta ei rajoittaa sinua. Tee muutama kyykky ja melo ilmaa käsilläsi - jos voit tehdä liikkeet, märkäpuku istuu tällöin todennäköisesti hyvin.
Märkäpuvun tulisi aina tuntua tiukalta kaulan ympärillä (mutta ei kuristaa), sillä veden on helppo päästä sisään kaula-aukosta.
Sen lisäksi, märkäpukuja on saatavilla vakiokokoisina - XS, S, M, L, XL, XL. Ainoana 'jujuna' on, että kokoindikaattorin jälkeen saatat huomata 'S' tai 'T'-kirjaimen, jotka tarkoittavat lyhyttä ja pitkää versiota vakiokoosta. Esimerkiksi ST tarkoittaa kokoa S/pitkä.
Design (Vetoketjut ja saumat)
Designiin liittyen mainitsimme jo, että on tärkeää, kuinka paljon vettä pääsee sisään kaula-aukosta. Vetoketjutyypit ja saumat ovat tärkeitä designin ominaisuuksia, vaikuttaen siihen kuinka paljon vettä sisään/ulos pääsee. Vähemmän on parempi.
Rintavetoketju on paras veden pääsyn osalta, sillä vesi ei pääse sisälle tai ulos helposti. Tämä tekee rintavetoketjullisesta designistä lämpimämmän ja myös melko nuorekkaan näköisen.
Selkävetoketju sallii vedelle helpon pääsyn (mutta tekee myös märkäpuvun pukemisesta helpompaa) ja saattaa tuntua vähän kylmemmältä. Selkävetoketju on myös vanhempi design verrattuna rintavetoketjuun, mutta helpompi pukea sekä edullisempi.
Etuvetoketju antaa sekä sinulle että vedelle helpon pääsyn märkäpukuun, ja yleensä tällaiset märkäpuvut tuntuvat muita kylmemmiltä.
Saumat ovat myös tärkeitä lämpimänä pysymisen sekä veden sisään pääsyn estämisen kannalta.
Tasosaumat tarkoittavat, että neopreenipaneelin on ommeltu yhteen sekä sisä- että ulkopuolelta.
Tiivistetyt viittaavat paneeleihin, jotka on ommeltu, ja sen jälkeen liimattu veden sisäänpääsyn estämiseksi. Se on tarpeen matalammissa lämpötiloissa.
Tiivistetyt ja teipatut tarkoittaa paneeleja, jotka ompelun ja liimauksen jälkeen on teipattu sisäpuolen liimakohdasta, lämpimän ilman sisällä pitämiseksi.
4. Mikä tekee märkäpuvusta hyvän?
Kuten mikä tahansa tuote, neopreenistä on saatavilla eri laatuja. Hyvälaatuinen neopreeni pitää paljon ilmaa sisällä, tehden siitä paremman eristeen sekä myös lämpimämmän. Sen lisäksi sen tulisi olla joustavaa ja kestävää.
Käytännössä hyvä märkäpuku estää liikaa vettä pääsemästä puvun sisälle, sopii hyvin ja eristää, joustaa sekä on kestävä. Normaalisti parempi joustavuus tarkoittaa vähemmän kestävyyttä, mutta hyvälaatuinen märkäpuku voi olla molempia. Parasta laatua olevat märkäpuvut ovat normaalisti 1 mm ohuempia, kestäviä, joustavampia, mukavamman tuntuisia sekä samalla tarjoavat yhtä hyvän eristyksen, kuin paksumpi märkäpuku, laadukkaan neopreenin ansiosta.
Valmis veteen?
Tiivistettynä:
- Harkitse, millaista lajia haluat harrastaa, ja missä
- Selvitä ja pidä mielessäsi veden lämpötila
- Löydä oikea koko
- Valitse sopiva design
Ja lopuksi - pidä hauskaa!