Kypärät - käyttöikä
Sinun tulisi vaihtaa kypärä uuteen, jos siinä on halkeamia tai kuhmuja sekä varmistaa että soljet, remmit ja mahdolliset kokosäätösysteemit ovat ehjiä.
Kypärä - pyöräilykypärä tai skeittikypärä - ei kestä ikuisesti. Tämän takia onkin tärkeää huomioida vauriot sekä kulumat, jotka alentavat kypärän kykyä suojata pää optimaalisesti. Seuraava osio kertoo, milloin sinun pitäisi vaihtaa kypärä ja kuinka saat selville, onko kypärä tarpeen vaihtaa.
Milloin kypärä pitäisi vaihtaa?
Kaikki skeittikypärät tai pyöräilykypärät tulisi vaihtaa kovan iskun jälkeen, vaikka kypärässä ei olisikaan näkyviä vaurioita. Kypärä on nimittäin saattanut haljeta sisäpuolelta, vaikka sitä ei näkisikään paljain silmin. Hiki saattaa myös pilata vaahdon, josta sisäkuori on valmistettu ja joka tekee kuoresta iskuja vaimentavan. Jos vaahdossa on huomattavissa kulumaa tai halkeamia, sinun tulisi vaihtaa kypärä.
On lisäksi suositeltavaa vaihtaa säännöllisessä käytössä oleva kypärä joka viides vuosi.
Kun lapset kasvavat, on myös tärkeää pitää mielessä että kypärä istuu päässä hyvin sekä suojaa tarpeeksi.
Kuinka kypärä tutkitaan?
Jos voit vastata kyllä yhteenkin alapuolella olevista kysymyksistä, tarkoittaa se sitä että pyöräilykypäräsi tai skeittikypäräsi on huonossa kunnossa ja tulisi vaihtaa uuteen.
- Onko ulkokuoressa halkeamia, hankaumia tai kuhmuja? Tutki ulkokuorta. Jos väri on haalistunut, se voi olla merkki siitä, että auringosta lähtöisin oleva UV-säteily tai tuuli ovat pehmittäneet ulkokuorta ja kypärä tulisi vaihtaa.
- Onko sisäkuoressa halkeamia tai merkkejä ikääntymisestä? Käännä kypärä ympäri, irrota toppaus ja tutki sisäkuorta.
- Toimivatko soljet ja hihnat huonosti? Tutki, kiinnittyvätkö soljet kunnolla toisiinsa ja ovatko hihnat hyväkuntoiset ja vaurioitumattomat.
- Onko sinulla ongelmia kokosäädön kiristämisessä ja löysäämisessä? Joidenkin kypärien takaosassa on pyörivä solki, jolla on mahdollista säätää kokoa yksilöidyn ja mukavan istuvuuden saamiseksi. Jos solki ei toimi kunnolla, kypärä tulisi vaihtaa.